Frågor och svar

Fiber är framtidens kommunikationsnät, precis som kopparkablarna var tidigare. Kopparen är i slutet av sin livslängd och har nåt sitt kapacitetstak för länge sedan, det är en tidsfråga innan nätet läggs ner även i vårt område så som redan har skett på många håll i Sverige. Med fiber får du tillgång till ett snabbt och stabilt internet till ditt hem och även TV samt telefoni om du så önskar.

Är det värt att investera i fiber, kommer det inte något ännu bättre snart? Nej, inte vad forskarna kan se inom de närmsta 20-30 åren i alla fall, fiberns kapacitet är ljusets hastighet, inget vi känner till är snabbare än det. Nätet vi bygger kommer att hålla i minst 50 år.

Jag använder mobilt bredband via 3G/4G med bra hastighet! Bor du nära en mast kan du i dagsläget komma upp i en 40-60 Mbit/s och i undantagsfall ännu mer om inte så många är uppkopplade samtidigt. Största nackdelarna är att ju fler som är uppkopplade desto lägre hastighet men kanske ännu värre är att du har en bestämd mängd data som du får använda per månad, oftast 10 gb. Det förbrukar man fort om man tittar på filmklipp och lyssnar på musik eller laddar ner och skickar stora filer. Med fiber får du minst 100 Mbit/s både för ned- och uppladdning men du kan i dagsläget välja upp till 1 Gbit/s utan någon som helst begränsning i datamängden.

Jag använder sällan Internet så mitt ADSL-bredband räcker för mig. Ja, så länge kopparnätet finns kvar, men vad gör du när nätet läggs ner? När dina grannar skaffar fiber blir nätet ännu mindre lönsamt än det redan är. På många håll i landet är kopparnätet redan borttaget.

Är det inte dyrt att ansluta sig? Vi kan i dagsläget inte säga exakt vad det kommer att kosta, det beror till stor del på hur många som väljer att ansluta sig och hur utspritt fastigheterna ligger (hur mycket vi måste gräva). Räkna med ett pris på runt 15.000-25.000 kr, någonstans där tror vi att det hamnar efter att vi fått ett EU-bidrag som står för ca 40% av kostnaden. Vill du i framtiden ansluta dig blir det alltså betydligt dyrare utan bidrag och när inte alla maskiner redan finns på plats. Vi har förhandlat fram ett bra lånevillkor från SEB med låg ränta om 2,98%, se vår hemsida.

Måste jag bestämma mig nu? Ja och nej. Projekteringen är redan igång så blir du inte medlem nu riskerar du att få stå för hela projekterings- och grävkostnaden om du vill ansluta senare.  Att bli medlem kostar bara 500 kr varav 100 kr går tillbaka till dig själv i form av insats när nätet byggs, resterande är en förhöjd årsavgift år 1, kommande år är 100 kr. När du blir medlem förbinder du dig att vara medlem och betala 100 kr per år i 5 år, detta pga EU-regler för bidraget. Däremot förpliktar du dig INTE till att ansluta dig till fibernätet, det beslutet kommer du att behöva ta senare, troligtvis i sommar/höst efter att du fått ett takpris på vad anslutningen kommer att kosta som mest.

Är det sant att värdet på mitt hus ökar med fiber? Ja, uppgifter från mäklare visar att hus med fiber ökar värdet med ca 30.000 kr mot ett hus som inte har det så redan där har du tjänat in investeringen. Ett hus utan fiber är också mindre intressant än andra hus i området som har det.

One thought on “Frågor och svar”

  1. Vad är ett lämpligt ställe i huset att bra in fibern?
    Något speciellt man ska tänka på?
    Finns det någon bild som man ser hur det kommer att se ut på insidan i huset?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 4 =